Az energetika oktatásának története

 

Az Erdőmérnöki Karon az energetika és a kapcsolódó tudományterületek (hulladékgazdálkodás, hulladékkezelés, szennyvízkezelés) kiemelt szintű oktatása 1999-ben – az Erdészeti-műszaki és Környezettechnikai Intézet megalakulásával – kezdődött, amit indokolnak:

- az energia-kérdés ekkora világszerte egyre hangsúlyosabb, és központi helyet elfoglaló problematikává vált;

- az energiákon belül a megújítható energiaforrások világszerte és Magyarországon is, egyre inkább kiemelt jelentőségűvé váltak;

- a tématerület kiemelt és elismert kezelésével az Erdőmérnöki Kar eredményesebb lehet a területtel foglalkozó országos- és szélesebb körű fórumokon, pályázatokon.

Az Erdészeti-műszaki és Környezettechnikai Intézet intézeti tanszéke az Energetika Tanszék, amelyet megalakulásától (1999. július 1-től) intézeti tanszékkénti működésének befejeződéséig (2007. január 1-ig) Dr. Marosvölgyi Béla egyetemi tanár vezet.

2007. január 1-től immár teljes mértékben az Erdészeti-műszaki és Környezettechnikai Intézetbe integráltan – tanszéki tagolódás nélkül – folyik tovább az energetika és a kapcsolódó tudományterületek tantárgyainak oktatása.

Az Erdészeti-műszaki és Környezettechnikai Intézet igazgatója:

Dr. Horváth Béla egyetemi tanár, kandidátus, 1999. 07. 01. -